Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

για την διαφάνεια και την αποδοτικότητα στην Περιφέρεια

ATTIKH OIKOΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΚΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ !!

Εμπόδια στα κυκλώματα έργων και προμηθειών

Το περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ψήφισε πρόταση που κατέθεσε ο Γιώργος Δημαράς της παράταξης « ΑΤΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ» για την διαφάνεια και την αποδοτικότητα στην Περιφέρεια Αττικής .
Η απόφαση στοχεύει στην θεσμική παρεμπόδιση και[...] καταπολέμηση δημιουργίας κυκλωμάτων στα έργα και τις προμήθειες της Περιφέρειας Αττικής και την αντικειμενικότητα στις κρίσεις και στην εξέλιξη των υπαλλήλων . Ο Γιώργος Δημαράς υπέβαλε έγκαιρα την πρόταση, πριν την συνεδρίαση τουΠεριφ.Συμβουλίου, την συζήτησε με τις άλλες παρατάξεις και παρά τις αρχικές αντιρρήσεις κάποιων παραγόντων ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός δέχτηκε προς τιμήν του τις προτάσεις, αφού προηγούμενος είχαν τοποθετηθεί θετικά και οι άλλες παρατάξεις

Α) Στις επιτροπές διαγωνισμών και εν γένει αναθέσεων έργων και
προμηθειών καθώς και στις επιτροπές παραλαβής έργων και προμηθειών της Περιφέρειας Αττικής θα συμμετέχουν υποχρεωτικά δύο Περιφερειακοί Σύμβουλοι από την πλειοψηφία και δύο από την μειοψηφία (ένας από την μείζονα αντιπολίτευση και ένας από την υπόλοιπη αντιπολίτευση).Οι παραπάνω Περιφερειακοί Σύμβουλοι θα κληρώνονται από το σύνολο των συμβούλων , που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, της αντίστοιχης ομάδας .
Β) Στη συγκρότηση Συμβουλίων Πειθαρχικού Ελέγχου και Επιτροπών αξιολόγησης του προσωπικού της Περιφέρειας Αττικής , τα 2/3 των μελών θα είναι εξωυπηρεσιακοί παράγοντες και το 1/3 υπηρεσιακοί παράγοντες. Ο τρόπος επιλογής τους θα γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια που θα καθοριστούν με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.



ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΑΡΑ
Περιφ Συμβούλου «ΑΤΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ»


Τροποποιήσεις Οργανισμού Περιφ. Αττικής
ΓΙΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Κες και Κοι συνάδελφοι :
Το ζητούμενο για την Αττική και για τα τέσσερα εκατομμύρια πολίτες της είναι το τι θα προσφέρουν οι περίπου 4.000 εργαζόμενοι που προβλέπονται στον οργανισμό της Περιφ. Αττικής . Είναι γενική πεποίθηση ότι δεν παράγεται έργο ανάλογο με τον αριθμό των υπαλλήλων . Δεν αντέχουμε στην σύγκριση με άλλες χώρες .
Στις κρίσιμες ημέρες που ζει η πατρίδα μας και οι Έλληνες πολίτες υπάρχει γενική απαίτηση και ανάγκη να βελτιωθεί η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα στον Δημόσιο Τομέα και η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών .
Η αντίληψη ότι πάμε στο Δημόσιο να « αράξουμε » πρέπει να αλλάξει .
Η διοίκηση της Περιφ. Αττικής και όλοι εμείς του Περιφ. Συμβουλίου έχουμε την ευθύνη να υπερβούμε το μέχρι τώρα τρόπο διοίκησης για το καλό του Ελληνικού λαού και των επόμενων γενεών
Η αποδοτικότητα του διοικητικού μηχανισμού και του προσωπικού είναι τελικά οικονομία και χρήματος και φυσικών πόρων. Η αποδοτικότητα συνδέεται με την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας ,τα κίνητρα δημιουργικότητας και τον κοινωνικό έλεγχο.
Για την υπολειτουργία και αποδιοργάνωση του Δημόσιου Τομέα έχουν ευθύνη και οι εργαζόμενοι σε κάποιο ποσοστό αλλά το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης το έχουν οι Διοικήσεις .
Όταν δεν δίνεται περιεχόμενο δουλειάς στους εργαζόμενους ,
Όταν δεν υπάρχουν κίνητρα και αντικίνητρα αποδοτικότητας .
Μην περιμένουμε βελτίωση της απόδοσης και της ποιότητας δουλειάς
Έχει διαμορφωθεί ένα δόγμα στο Δημόσιο « όποιος κινείται , όποιος είναι δραστήριος και παίρνει πρωτοβουλίες κινδυνεύει να κάνει λάθος και να την πληρώσει, όποιος αδρανεί δεν κάνει λάθη , δεν κινδυνεύει . »
Έχω εμπειρία από Δημόσιες Υπηρεσίες όπως Πολεοδομίες , Εφορίες , άλλες υπηρεσίες των πρώην Νομαρχιών και των Δημοσίων Οργανισμών. Δύο είναι τα βασικά προβλήματα .
Α. ) Η αδράνεια και απαξίωση ενός μεγάλου μέρους του προσωπικού με συνέπεια την ταλαιπωρία των πολιτών και
Β. ) Η διαπλοκή εκεί ιδιαίτερα όπου υπάρχουν αδειοδοτήσεις (π.χ. Πολεοδομίες ) εκεί που υπάρχουν έργα και προμήθειες . Στους κύκλους των εργοληπτών Δημοσίων Έργων θεωρείται αυτονόητο το « λάδωμα » για να σταθεί κάποιος στο επάγγελμα . Βέβαια η μεγάλη πλειοψηφία είναι έντιμοι και αξιοπρεπείς Δημόσιοι Υπάλληλοι και δεν μπορούμε να τους βάλουμε όλους στο ίδιο «τσουβάλι», αλλά το κλίμα είναι τέτοιο σε μερικές υπηρεσίες που φθείρει και τους άφθαρτους.
Το θέμα δεν είναι αποδείξουμε το εύρος της διαφθοράς και διαπλοκής , ζητούμενο για εμάς είναι να διαμορφώσουμε θεσμικό πλαίσιο που να αποτρέπει αυτά τα φαινόμενα :
α) Η απόλυτη διαφάνεια και ο κοινωνικός έλεγχος στις επιτροπές διαγωνισμών ανάθεσης – παραλαβής των έργων είναι θεμελιώδες .
Καταθέτουμε πρόταση να ενταχθεί στον οργανισμό όσο αφορά τις επιτροπές διαγωνισμών και αναθέσεων έργων .
β) Επίσης καταθέτουμε πρόταση για την αντικειμενικότητα στις κρίνες των υπαλλήλων ώστε να υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός έξω απ’ τον μηχανισμό της υπηρεσίας .Δεν είναι ορθό ελέγχοντες και ελεγχόμενοι να είναι συνάδελφοι στην ίδια υπηρεσία .

Συνάδελφοι εάν δεν υπερβούμε τον τρόπο διοίκησης που ζήσαμε και ζούμε η πατρίδα μας θα μείνει στην μιζέρια.

Κατατέθηκαν οι προτάσεις που προαναφέρθηκαν από την παράταξη
ΑΤΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ με υπογραφές του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΑΡΑ και ΚΩΣΤΑ ΔΙΑΚΟΥ
διαβάστε περισσότερα σ' αυτό το άρθρο...

Απόφαση στήριξης των προσφυγών και οικονομική ενίσχυση της Κίνησης Πολιτών για τη Σωτηρία της Οίτης

Αγαπητοί φίλοι,
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής:
Εδώ και λίγο καιρό, τρεις αποφάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής έχουν αναστατώσει τους κατοίκους του Κουμαριτσίου, αλλά και της Παύλιανης και πολλών άλλων παραοίτιων χωριών. Πρόκειται για Εγκρίσεις Περιβαλλοντικών Όρων για νέες εξορύξεις βωξίτη στις θέσεις «Καραβάκι» και «Χάνι Παπαμίχου», δίπλα στο χωριό Κουμαρίτσι, και για συνέχιση προϋπάρχουσας εξορυκτικής δραστηριότητας στη θέση «Κοπρισιές» στα Δυο Βουνά και στη θέση «Κοκκινόβραχος», στα όρια του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού της Οίτης, στην περιοχή των Μεξιατών.

Πριν λίγα χρόνια, οι ομόφωνες αρνητικές αποφάσεις των κατοίκων, των φορέων και του τότε Δήμου Γοργοποτάμου κατάφεραν να παγώσουν τις εξελίξεις και να σταματήσει κατά κάποιο τρόπο η έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για διερευνητικές γεωτρήσεις και νέες θέσεις εξόρυξης. Ο Δήμος Γοργοποτάμου ανέθεσε μάλιστα σε μελετητικό γραφείο την εκπόνηση μελέτης για το είδος των επιπτώσεων, σε περίπτωση που θα προχωρούσαν τέτοιες δραστηριότητες. Η μελέτη είναι καταπέλτης εναντίον της σχεδιαζόμενης επέκτασης των μεταλλείων.

Είχαμε την ελπίδα ότι θα σταματούσε τελικά για την Οίτη η επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας και γι’ αυτό αιφνιδιαστήκαμε από τη δημοσίευση των καινούργιων αποφάσεων. Στις 22 Μαΐου 2011 οργανώσαμε στο Κουμαρίτσι συνάντηση κατοίκων του Κουμαριτσίου και των γύρω χωριών, αλλά και φορέων, περιβαλλοντικών οργανώσεων κ.λ.π, για ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με τις νέες εξελίξεις. Η συγκέντρωση ήταν πολυπληθής και δυναμική. Όλοι όσοι βρεθήκαμε εκεί δηλώσαμε την άρνησή μας στην καταστροφή του τόπου μας και του βουνού της Οίτης. Από τη συνάντηση βγήκε ένα ψήφισμα το οποίο υπογράφουν είκοσι φορείς και σύλλογοι, που εκπροσωπήθηκαν στην εκδήλωση.

Δυστυχώς, πρέπει να σας το επισημάνουμε, δεν πρόκειται μόνο για τις προαναφερόμενες θέσεις, για τις οποίες μεθοδεύεται η εξόρυξη. Μάθαμε ότι έρχονται και άλλες εγκρίσεις γύρω από το χωριό Κουμαρίτσι - φαίνεται υπάρχει «φλέβα χρυσού» γι’ αυτούς - για τις θέσεις «Ρενάκι», 100 μέτρα από το χωριό, «Ανάθεμα» και «Τσουμάρια», όπου μάλιστα υπάρχει και η γεώτρηση από την οποία υδρεύεται το χωριό. Για το Κουμαρίτσι είναι ζήτημα «ζωής και θανάτου». Οι κάτοικοι είναι όλοι αναστατωμένοι. Αν γίνουν οι εξορύξεις αυτές, και όσες σχεδιάζονται μελλοντικά, το χωριό θα πρέπει να μετεγκατασταθεί.

Η θέση μας είναι ότι το μέλλον της Οίτης δεν συνάδει με τη βαριά εξορυκτική και μεταλλευτική βιομηχανία. Η προωθούμενη επέκταση των εξορυκτικών δραστηριοτήτων θα αποκλείσει κάθε άλλη μορφή ανάπτυξης, για πάντα. Η Γκιώνα, που είναι δίπλα μας, αποτελεί για μας τρανταχτό παράδειγμα προς αποφυγή. Η περιοχή της Οίτης προσφέρεται κατ' εξοχήν για πεζοπορία και ορειβασία, για ήπιες δραστηριότητες αναψυχής και για περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και αγωγή. Μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών για οικοτουριστικές δραστηριότητες συμβατές με την προστασία του περιβάλλοντος, που παράλληλα θα στηρίξουν την τοπική κοινωνία και θα κρατήσουν τους ανθρώπους στον τόπο τους δίνοντας αντίστοιχα θέσεις εργασίας σε διάφορα επαγγέλματα. Δεν είναι δυνατόν, στο όνομα κάποιων λίγων θέσεων εργασίας, και μάλιστα πρόσκαιρων, να υπονομεύεται η ήπια αναπτυξιακή προοπτική των ορεινών περιοχών του τόπου μας και το περιβάλλον.

Απευθυνόμαστε σε σας, όπως απευθυνόμαστε σε κάθε φορέα και πολίτη, κάτοικο ή όχι της περιοχής, και σας παρακαλούμε να δείξετε το, αναγκαίο για μας, ενδιαφέρον σας, στηρίζοντας τον αγώνα για την προστασία της Οίτης και τη βιώσιμη ήπια ανάπτυξη της περιοχής.

Σας καλούμε να στηρίξετε τις προσφυγές, που ήδη έχουμε καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση των τριών αποφάσεων της Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων, με απόφαση Γενικής Συνέλευσης ή του Διοικητικού σας Συμβουλίου, αλλά και ενισχύοντας οικονομικά την προσπάθειά μας. Σας ενημερώνουμε ότι το κόστος αυτών των προσφυγών ξεπερνάει συνολικά τις επτά χιλιάδες (7.000) ευρώ, πράγμα δυσβάστακτο για τα οικονομικά της Κίνησης.

Σε περίπτωση που θα θέλατε να ενισχύσετε οικονομικά την προσπάθειά μας, παρακαλούμε επικοινωνήστε τηλεφωνικά με ένα από τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής. Επίσης την όποια απάντησή σας στην παραπάνω επιστολή μας, να σταλεί στο e-mail της Κίνησης oiti2011@gmail.com

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Δρόσος Αθανάσιος 6972555667
Κυριακάκης Βασίλης 6944749515
Ράγκου Πόλυ 6978071551
Σανιδάς Γιάννης 6944523802
Σγάγιας Γιάννης 6972555683
Σιμόπουλος Γιώργος 6977501193
Σταμέλλος Στέφανος 6977261256
διαβάστε περισσότερα σ' αυτό το άρθρο...

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Μήνυση για παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας στον δήμαρχο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο του Δήμου Λαμιέων

Σήμερα 23/6/2011 μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Λαμία και την αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής να εφαρμόσει την νομοθεσία για την ορθή διαχείριση των ελεύθερων χώρων, μέλη της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας κατέθεσαν μήνυση κατά του Δημάρχου Λαμιέων, του αρμόδιου Αντιδημάρχου και κάθε άλλου υπεύθυνου, για παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο (και συνημμένα) της μήνυσης:


ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ ΛΑΜΙΑΣ

ΜΗΝΥΣΗ

ΚΑΤΑ

Των :1] κου Δημάρχου Λαμίας του Δήμου Λαμιέων, κατοίκου Λαμίας, οδός Σκληβανιώτη 8,

2] κου Αντιδημάρχου σε θέματα Περιβάλλοντος και χειρισμού των θεμάτων της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Λαμιέων, κατοίκου Λαμίας, οδός Λεωνίδου 9-11 και

3] κάθε άλλου υπευθύνου.

Λαμία, 23/6/2011

Οι ως άνω μηνυόμενοι είναι ο μεν πρώτος Δήμαρχος, ο δε δεύτερος αντιδήμαρχος σε θέματα Περιβάλλοντος [καθαριότητα, ΧΥΤΑ, άδειες υγειονομικού ενδιαφέροντος, ευθύνη κίνησης των οχημάτων και μηχανημάτων καθαριότητας, πράσινο] και αρμόδιος χειρισμού των θεμάτων της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Λαμιέων, από την 1/1/2011 και με τετραετή θητεία, ήτοι μέχρι την 31/12/2014.

Εκ της ιδιότητάς τους οι μηνυόμενοι είναι υπεύθυνοι για την χορήγηση αδειών σε καταστήματα και επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, ως επίσης για τον έλεγχο της τήρησης της νομιμότητας των όρων λειτουργίας αυτών, μέσω των υπηρεσιών του Δήμου Λαμιέων του οποίου προΐστανται.

Επίσης, οι ανωτέρω χορηγούν άδειες για την χρήση κοινόχρηστων χώρων και ιδιαίτερα για την τοποθέτηση συγκεκριμένου αριθμού τραπεζοκαθισμάτων σε συγκεκριμένους και σαφώς προσδιορισμένους δημόσιους χώρους, καθώς και για τον έλεγχο τήρησης των όρων της ως άνω αδείας.

Όμως αν και σύμφωνα με το προεκτιθέμενα οι ανωτέρω φέρουν την αρμοδιότητα και την αντίστοιχη ευθύνη - ήδη εδώ και έξι [6] μήνες - δεν έχουν προβεί - ούτε έχουν διατάξει τα αρμόδια προς αυτό όργανα του Δήμου [Δημοτική Αστυνομία, Υγειονομική Υπηρεσία κ.λ.π.] να προβούν -στους αναγκαίους ελέγχους των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος της πόλης μας και ειδικότερα :

Α] ως προς την τήρηση των όρων χρήσεως μουσικής και των διατάξεων περί ηχορύπανσης,

Β] ως προς την τήρηση των όρων τοποθέτησης τραπεζο-καθισμάτων σε κοινόχρηστους [δημόσιους] χώρους και συγκεκριμένα σε σχέση με τον αριθμό αυτών και τον χώρο τοποθέτησής τους,

Γ] ως προς την κατασκευή – τοποθέτηση μονίμων υαλοπετα-σμάτων και άλλων σταθερών κατασκευών σε κοινόχρηστους [δημόσιους] χώρους.

Η ως άνω αδράνεια της δημοτικής αρχής και κατά συνέπεια των μηνυομένων προκύπτει σαφώς από την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στους κεντρικούς δρόμους της πόλεώς μας – ειδικά μάλιστα στους πεζοδρόμους - όπως ενδεικτικά στην οδό Ρήγα Φεραίου, στην οδό Καραϊσκάκη [στο τμήμα από την οδό Ροζάκη – Αγγελή έως την Πλατεία Λαού] και στον πεζόδρομο της Πλατείας Ελευθερίας, όπου έχει καταληφθεί από τραπεζοκαθίσματα το σύνολο του πλάτους του οδοστρώματος, αφήνοντας ελάχιστο ή κατά περίπτωση και καθόλου χώρο για την διέλευση των διερχομένων.

Επιπλέον αν και αρμόδιοι ως προς αυτό δεν προωθούν στα αρμόδια όργανα του Δήμου Λαμιέων του οποίου προΐστανται, όπως στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής στην οποία Πρόεδρος ο δεύτερος των μηνυομένων, τις ήδη βεβαιωμένες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου υποθέσεις παραβάσεις των όρων λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ώστε να επιβληθούν σύμφωνα με το Νόμο οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Ειδικότερα και προς απόδειξη των κωλυσιεργίας των μηνυομένων, αναφέρουμε την περίπτωση καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος [καφετέρια – μπάρ] στην Πλατεία Ελευθερίας για την οποία έχει βεβαιωθεί παράβαση των όρων λειτουργίας της από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και έχει συνταχθεί εισήγηση για την επιβολή των προβλεπόμενων από το Νόμο Διοικητικών κυρώσεων ήδη από 24/9/2010, αλλά το θέμα ήρθε προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Ποιότητας Ζωής από τον Πρόεδρο και δεύτερο των μηνυομένων, ο οποίος καθορίζει την ημερήσια διάταξή της μόλις την 2/6/2011, οπότε με πρόταση του ιδίου του Προέδρου αυτή και δεύτερου των μηνυομένων αναβλήθηκε η λήψη αποφάσεως για επόμενη συνεδρίαση, όπως επίσης το αυτό συνέβη και στην συνεδρίαση της 21/6/2011,όχι μόνο για το προαναφερόμενο κατάστημα, αλλά και για δέκα εννέα(19) άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Επειδή, λοιπόν κατά επανάληψη οι μηνυόμενοι υπό την ιδιότητάς τους, ως Δήμαρχος ο πρώτος και αρμόδιος Αντιδήμαρχος ο δεύτερος, αρνούνται με διάφορα τεχνάσματα και με συνεχείς αναβολές να ελέγξουν τις ως άνω παράνομες συμπεριφορές ως και να επιβάλουν τις νόμιμα προβλεπόμενες ποινές για τις βεβαιωμένες εξ αυτών περιπτώσεις.

Επειδή σύμφωνα με τα παραπάνω αποδεικνύεται πέρα από κάθε αμφιβολία ότι οι μηνυόμενοι έχουν τελέσει τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας και παράβασης καθήκοντος [άρθρ. 239 περ. β & 259 Π.Κ.].

Επειδή λοιπόν, πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος τους για τα ανωτέρω αδικήματα.

Επειδή ως δημότες του Δήμου Λαμιέων και κάτοικοι Λαμίας νομιμοποιούμαστε στην υποβολή της παρούσας μηνύσεως [άρθρ. 36, 42 Κ.Π.Δ.].

ΠΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Και με την επιφύλαξη κάθε άλλου νομίμου δικαιώματός μας.

ΖΗΤΟΥΜΕ

Να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος των ανωτέρω για τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας και παράβασης καθήκοντος [άρθρ. 239 περ. β & 259 Π.Κ.].

Να μας χορηγηθεί θεωρημένο αντίγραφο της παρούσης μηνύσεως.

Ως μάρτυρες προτείνουμε τους :

1] Παναγιώτη Στασινό του Σταμάτη κάτοικο Λαμίας,

2] Γεώργιο Παλαμιώτη, κάτοικο Λαμίας,

και

3] Μητροπολίτη Φθιώτιδος κο Νικόλαο, κάτοικο Λαμίας.-


οι Μηνυτές
1. Ιωάννης Κούτσικος
2. Στέφανος Σταμέλλος
3. Αντωνία Βογιατζή
4. Λεωνίδας Κωστόπουλος
5. Δημήτριος Κοντογιάννης
6. Δημήτριος Καλοδήμος
7. Γεώργιος Γιάννακας
8. Ιωάννης Κύρκος


---------------------------------------
Πληροφορίες:
Κούτσικος Ιωάννης τηλ 6937378138
Καλοδήμος Δημήτρης τηλ 6974304162

Δημοσιεύματα και στοιχεία για την κατάσταση στο κέντρο της Λαμίας, που έχουν δημοσιευθεί σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο (απουσιάζουν δημοσιεύματα εδώ των τελευταίων ημερών, που είναι επίσης αρκετά...)

http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2010/09/blog-post_3324.html (ΛΑΜΙΑ Η ΠΟΛΗ ΟΠΟΥ Η ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ)
http://pepla.blogspot.com/2011/06/blog-post_10.html (Πλάτες από τον Δήμο για τις παράνομες καταλήψεις;)
http://pepla.blogspot.com/2011/06/blog-post_7719.html (Βαριές κατηγορίες για τις πλατείες)

http://lamianews.blogspot.com/2010/09/blog-post_7925.html ("Εκκλησία" η πλατεία Ελευθερίας, στη Λαμία)

http://pepla.blogspot.com/2010/07/blog-post_30.html (Ο Δήμος Λαμίας χορηγεί άδεια για τοποθέτηση καθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους χωρίς να προσδιορίζει που θα μπουν!)
http://pepla.blogspot.com/2010/09/blog-post_1956.html (Ανομία στο κέντρο της Λαμίας)
http://pepla.blogspot.com/2010/09/blog-post_1081.html (Μια επιστολή του Δεσπότη βάζει φωτιά στα πατζάκια της αστυνομίας που τρέχει και δεν φτάνει...)
http://ixoripansi.gr/wp-content/uploads/lamia-paranomias.pdf (Γκέτο στο κέντρο της Λαμίας)
http://pepla.blogspot.com/2010/09/blog-post_11.html (Δεν θα μείνουμε θεατές σε ένα πλέγμα συμφερόντων που θεωρεί πως μπορεί να βάζει στην γωνία τον πολίτη)
http://pepla.blogspot.com/2010/09/blog-post_90.html ("Γράμμα" από ένα "απλό τιποτένιο" πολίτη, κάτοικο Λαμίας…)
http://pepla.blogspot.com/2010/09/blog-post_5131.html (Γκέτο στο κέντρο της Λαμίας)
http://pepla.blogspot.com/2010/09/blog-post_488.html (Να δοθούν στην δημοσιότητα τα στοιχεία με τις παραβάσεις από την αστυνομία και την δημαρχεία)
http://pepla.blogspot.com/2010/09/blog-post_3381.html (Η ανομία στο κέντρο της Λαμίας (συνεχίζεται.....)
http://pepla.blogspot.com/2011/02/blog-post_3240.html (Υπάρχουν πεζόδρομοι στη Λαμία ή μας κοροϊδεύουν?)
http://pepla.blogspot.com/2010/12/blog-post_8155.html (Τα Πεζοδρόμια είναι ... για τα αυτοκίνητα!)
http://pepla.blogspot.com/2011/06/blog-post_1355.html (Μέτρα για το κέντρο της Λαμίας ΤΩΡΑ!!)
http://pepla.blogspot.com/2011/04/blog-post_3216.html (Λαμία: Η πόλη των...θαυμάτων!)
http://pepla.blogspot.com/2011/03/25.html (Θαύμα! Εξαφανίστηκαν οι πεζόδρομοι στην Λαμία την 25η Μαρτίου!)
http://pepla.blogspot.com/2011/02/blog-post_3857.html (Λαμία: Ένα απέραντο πάρκινγκ!!!)
http://pepla.blogspot.com/2011/06/blog-post_6403.html (Πότε επιτέλους θα εφαρμοστεί ο νόμος στην Λαμία;)
http://pepla.blogspot.com/2010/12/blog-post_5724.html (Στα όρια της πολιτικής Κωμωδίας ή του πολιτικού(;) εγκλήματος;)
http://pepla.blogspot.com/2010/11/blog-post_349.html (Ανακαλούν άδειες καταστημάτων λόγω θορύβου στη Λαμία)
http://pepla.blogspot.com/2010/09/blog-post_6787.html (Καταγγελία κατοίκων του κέντρου της Λαμίας για ηχορύπανση)
http://pepla.blogspot.com/2011/05/blog-post_39.html (Πλήρης ανομία στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου!)
http://pepla.blogspot.com/2010/11/praking.html (Λαμία: Πλατεία που έχει μετατραπεί σε Parking !)
http://pepla.blogspot.com/2010/10/blog-post_26.html (Ελεύθερο πάρκινγκ στην πλατεία Ελευθερίας. Γκέτο για πάρκινγκ η Παπασιοπούλου. Είναι μακριά η ζούγκλα;)
http://pepla.blogspot.com/2010/08/blog-post_8186.html (Ελεύθερο παρκάρισμα στην Πλ. Διάκου....!)
http://pepla.blogspot.com/2010/09/blog-post_7719.html (Αν είσαι και παπάς, με την αράδα σου θα πάς!)
http://pepla.blogspot.com/2010/09/blog-post_1814.html (Προς Δημοτική Αστυνομία και Τροχαία...)
http://pepla.blogspot.com/2010/09/blog-post_396.html(Δήμαρχε τι γίνεται με τη Δημοτική Αστυνομία;)
http://lamiafm1.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1008:2011-02-05-08-14-38&catid=34:2010-10-06-13-16-13 (Ηχορύπανση και ανταγωνισμός καφετεριών του κέντρου.)
http://ixoripansi.gr/?p=16 ( Εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαμίας)

http://www.lamiareport.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=30132:2011-06-11-08-29-45&catid=38:2010-04-22-20-27-04&Itemid=3 (Τζένη Οικονόμου: Σκληρή γλώσσα για τα τραπεζοκαθίσματα )

http://pepla.blogspot.com/2011/02/34472007.html (Συμβούλιο της Επικρατείας προς τους Δήμους: Επιστρέψτε τους δημόσιους χώρους στους πολίτες)
http://pepla.blogspot.com/2011/04/blog-post_2788.html (Η ηχορύπανση φθείρει ζωές, αλλά και σκοτώνει)
http://pepla.blogspot.com/2010/07/2000.html (Πρόστιμο 2.000 ευρώ και φυλάκιση για διατάραξη κοινής ησυχίας)
http://pepla.blogspot.com/2010/10/blog-post_3857.html («Τα πεζοδρόμια στους πεζούς!»)
http://www.pepla.gr/poiotita-zois/ixoripansi/62-i-ixorypansi-stin-lamia-diapistseis-protaseis.html (Η ηχορύπανση στην Λαμία (διαπιστώσεις-προτάσεις))
διαβάστε περισσότερα σ' αυτό το άρθρο...

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Επικίνδυνη εξόρυξη βωξίτη με ανεξέλεγκτες εκρήξεις στα Καστέλλια‏

από iteanet

Aιτησεις και αναφορές προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΓΡΑΒΙΑΣ, την ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΝΟΤΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ,Τμήμα Περιβαλλοντος & Υδρονομίας Π.Ε. Φωκίδας, ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, Αθήνα έγιναν από κάτοικο των Καστελλίων και μέλος της Κίνησης Πολιτών για τη Σωτηρία της Γκιώνας σχετικά με την ανεξέλεγκτη εξόρυξη βωξίτη(εφόσον πρόκειται για επιφανειακές εκρήξεις), στην ευρύτερη περιοχή των Καστελλίων και σε μικρή σχετικά απόσταση από τον οικισμό.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν [...]είναι παράνομη η εκμετάλλευση, ως επιφανειακή, αν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι, οι όροι ασφάλειας των κατοίκων και των υποδομών, αλλά και της πανίδας και της χλωρίδας της περιοχής. Περιμένουμε τα πορίσματα των αρμοδίων περιφερειακών και κεντρικών υπηρεσιών.

Η ΑΝΑΦΟΡΑ

Τη Παρασκευή 17-06-2011 περί ώρα 16.00μ.μ. ανεξέλεγκτος έκρηξις σε μεταλλευτική εκμετάλλευση προκάλεσε κατολίσθηση.

Εξ αυτής κατεστράφη μικρό τμήμα του αρδευτικού δικτύου Καστελλίων, εβλήθη ο επαρχιακός δρόμος Καστελλίων - Καλοσκοπής και υπήρξε κίνδυνος για τα διερχόμενα οχήματα, τους διαβάτες, τα εγγύς ευρισκόμενα ποιμνιοστάσια και το ζωικό κεφάλαιο αυτών.

Παρακαλώ όπως η υπηρεσία σας, αφού καταγράψει και διερευνήσει όλες τις παραμέτρους τους συμβάντος, να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες μέσα στα όρια της δικαιοδοσίας της.

Η θέση του συμβάντος είναι 500 μέτρα μετά το τελευταίο σπίτι των Καστελλίων στο δρόμο για Καλοσκοπή, πλησίον του ποιμνιοστασίου Παπαϊωάννου Αθανασίου, στη Μεταλλευτική θεση «ΚΑΛΑ ΝΕΡΑ».
ο Δηλών

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΜΑΚΡΗΣ

Καστέλλια 20 - 06 - 2011


Προς
Τμήμα Περιβαλλοντος & Υδρονομίας Π.Ε. ΦΩΚΙΔΑΣ (για ΚΕΠΠΕ

Τη Παρασκευή 17-06-2011 περί ώρα 16.00 μ.μ. ανεξέλεγκτος έκρηξις σε μεταλλευτική εκμετάλλευση στην κορυφή Τσούκα Αγίου Βασιλείου.

Εξ αυτής κατεστράφη μικρό τμήμα του αρδευτικού δικτύου Καστελλίων, εβλήθη ο επαρχιακός δρόμος Καστελλίων - Καλοσκοπής και υπήρξε κίνδυνος για τα διερχόμενα οχήματα, τους διαβάτες, τα εγγύς ευρισκόμενα ποιμνιοστάσια και το ζωικό κεφάλαιο αυτών. Τέλος σημειώθηκε ζημιά στο ανάγλυφο του βουνού, στη δασοκάλυψη της πλαγιάς και του παρακείμενου ρέματος.

Παρακαλώ όπως η υπηρεσία σας, να ελέγξει κατά πόσο τηρούνται οι εγκεκριμένοι για τη θέση αυτή Περιβαλλοντικοί Όροι, εάν χρειάζονται νέοι ή συμπληρωματικοί μετά την εν λόγω κατολίσθηση και τέλος να περίπτωση παραλείψεων προβεί σε κυρώσεις προς τους υπευθύνους. Η θέση του συμβάντος είναι 500 μέτρα μετά το τελευταίο σπίτι των Καστελλίων στο δρόμο για Καλοσκοπή, πλησίον του ποιμνιοστασίου Παπαϊωάννου Αθανασίου, στη Μεταλλευτική θέση ‘’ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΝΕΡΑ 5-6-7’.

Επιπροσθέτως υπάρχει και φωτογραφικό υλικό το οποίο δύναται να προσκομισθεί στην υπηρεσία σας μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

Επίσης ζητώ από το τμήμα Περιβάλλοντος & Υδρονομίας Π.Ε. ΦΩΚΊΔΑΣ τον αριθμό της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας βάσει της οποίας επετράπη η εκμετάλλευση στη θέση «ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΝΕΡΑ 5-6-7» στην οποία εικάζουμε ότι αναφέρεται και συμπεριλαμβάνεται το σημείο όπου έγινε η κατολίσθηση.

διαβάστε περισσότερα σ' αυτό το άρθρο...

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Διάσκεψη Rio+20 των Ηνωμένων Εθνών για την αειφόρο ανάπτυξη

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προς μια παγκόσμια πράσινη οικονομία
και μια καλύτερη διακυβέρνηση
Η Επιτροπή παρουσιάζει πολιτικούς προσανατολισμούς για τη Διάσκεψη Rio+20

Βρυξέλλες, 20 Ιουνίου 2011- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση με την οποία προλειαίνει το έδαφος για τη διατύπωση της ενωσιακής θέσης στη Διάσκεψη Rio+20 των Ηνωμένων Εθνών για την αειφόρο ανάπτυξη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Ρίο ντε Τζανέιρο τον Ιούνιο του 2012.

Στην ανακοίνωση περιγράφονται στόχοι και ειδικές δράσεις σχετικά με τα [...]δύο διασυνδεδεμένα θέματα της Διάσκεψης: διευκόλυνση της μετάβασης σε μια πράσινη οικονομία στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης και της εξάλειψης της
φτώχειας, και διασφάλιση καλύτερης διακυβέρνησης για αειφόρο ανάπτυξη.

Ο αρμόδιος για το περιβάλλον επίτροπος Janez Potočnik και ο αρμόδιος για την
ανάπτυξη επίτροπος Andris Piebalgs παρουσίασαν από κοινού την ανακοίνωση,
σηματοδοτώντας τη μεγάλη σημασία της διασύνδεσης περιβάλλοντος και ανάπτυξης.
Ο Janez Potočnik δήλωσε τα εξής: «Η αειφόρος διαχείριση των πόρων και του
φυσικού κεφαλαίου είναι ουσιαστικής σημασίας για τις χώρες σε όλα τα στάδια της
ανάπτυξης – και μπορεί να αποτελέσει ειδικότερη ευκαιρία για τις αναπτυσσόμενες
χώρες επειδή οι πόροι και το φυσικό κεφάλαιο συνδέονται εκ βάθρων με τις προσπάθειες για την εξάλειψη της φτώχειας. Για να συμβεί αυτό σε παγκόσμιο επίπεδο, οφείλουμε να ξεκινήσουμε να διαμορφώνουμε τις σωστές αγοραίες και κανονιστικές συνθήκες στον πλανήτη. Η Διάσκεψη Rio+20 μπορεί να σηματοδοτήσει την αφετηρία μιας πλανητικών διαστάσεων μετάβασης προς μια παγκόσμια πράσινη οικονομία».
Ο Andris Piebalgs πρόσθεσε τα εξής «Οι αναπτυσσόμενες χώρες είναι οι πρώτες
που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Πλημμύρες, ξηρασία και άνοδος της στάθμης της θάλασσας αποτελούν τις πλέον ορατές συνέπειες. Θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη την οποία προσπαθούμε να δρομολογήσουμε μέσω της συνδρομής μας. Η Διάσκεψη Rio+20 αποτελεί την ευκαιρία εκδήλωσης πολιτικής δέσμευσης για τη βελτίωση της ευημερίας εκατομμυρίων ανθρώπων. Χρειάζεται να κινηθούμε προς μια πράσινη οικονομία η οποία θα μας βοηθήσει να επιτύχουμε αειφόρο ανάπτυξη επωφελή για όλους τους πολίτες».

Στην ανακοίνωση εξειδικεύονται οι παράμετροι «τι, πώς και ποιος» μιας μετάβασης
σε πράσινη οικονομία, προτείνονται δε ειδικές δράσεις που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν στο διεθνές, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Τα θέματα-κλειδιά είναι:
1. Επενδύσεις σε καίριας σημασίας πόρους και φυσικό κεφάλαιο («τι»): πρόκειται για τα εξής: νερό, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θαλάσσιοι πόροι, βιοποικιλότητα και υπηρεσίες οικοσυστήματος, αειφόρος γεωργία, δάση, απόβλητα και ανακύκλωση. Στους τομείς αυτούς στηρίζονται εκατομμύρια ζωών και μπορούν να βοηθήσουν στην άμβλυνση της φτώχειας. Θα μπορούσαν να αποτελέσουν τομείς οικονομικής ανάπτυξης και παγκόσμιων αγορών στο μέλλον.
2. Συνδυασμός αγοραίων και κανονιστικών μέσων («πώς»): οικολογικοί φόροι, κατάργηση των περιβαλλοντικώς επιβλαβών επιδοτήσεων, κινητοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών χρηματοδοτικών πόρων, επένδυση σε δεξιότητες και πράσινες θέσεις εργασίας. Χρειάζεται να αναπτυχθούν δείκτες που αντικατοπτρίζουν μια ευρύτερη αίσθηση προόδου (περιβαλλοντικής όπως και κοινωνικής), οι οποίοι μπορούν να λειτουργήσουν παράλληλα με το ΑΕΠ.
3. Βελτίωση της διακυβέρνησης και ενθάρρυνση της εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα («ποιοι»): ενίσχυση και απλούστευση των ισχυουσών διεθνών δομών διακυβέρνησης (για παράδειγμα με την αναβάθμιση του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP)). Η πολύ ευρύτερη εμπλοκή και ανάμιξη των επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών είναι επίσης ουσιαστικής σημασίας.
Η σημερινή ανακοίνωση θέτει τη βάση για περαιτέρω διάλογο μεταξύ της Επιτροπής, του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου, της κοινωνίας των πολιτών, του επιχειρηματικού κόσμου και των χωρών στην πορεία μέχρι τη Διάσκεψη Rio+20.
Μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2011 χρειάζεται να υποβληθεί στα Ηνωμένα Έθνη μια παγιωμένη ενωσιακή θέση.

Επόμενα βήματα
Με βάση την παρούσα ανακοίνωση, η Επιτροπή θα συνεργαστεί με το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο ώστε να διαμορφώσει μια συνεπή ενωσιακή θέση η οποία θα συμβάλει σε φιλόδοξη έκβαση της Διάσκεψης Rio+20 με συγκεκριμένες πολιτικές και δράσεις για τη μετατροπή της οικονομίας μας σε μια οικολογικώς φιλικότερη.

Ιστορικό
Δύο δεκαετίες μετά την πρώτη «Διάσκεψη κορυφής για τη γη» το 1992, μολονότι έχει συντελεστεί ικανοποιητική πρόοδος στην πορεία εκρίζωσης της φτώχειας και στην εξάλειψη της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, υπάρχουν ακόμη σημαντικές παγκόσμιες προκλήσεις. Αρκετοί από τους αναπτυξιακούς στόχους της χιλιετίας (MDG) έχουν εκτροχιαστεί σοβαρά. Περίπου 1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες άκρας πενίας και το ένα έκτο του πληθυσμού του πλανήτη υποσιτίζεται. Οι φυσικοί πόροι εξαντλούνται, ενώ εξακολουθούν να αυξάνουν οι παγκόσμιες εκπομπές θερμοκηπιακών αερίων. Έχοντας αυτά υπόψη, οι ηγέτες του κόσμου θα συναντηθούν στο Ρίο ντε Τζανέιρο τον Ιούνιο 2012 για την 4η Διάσκεψη κορυφής για τη Γη αυτού του είδους, ώστε να σηματοδοτηθεί η 20ή επέτειος της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών το 1992 σχετικά με το περιβάλλον και την ανάπτυξη και η 10η επέτειος της Παγκόσμιας Διάσκεψη Κορυφής στο Γιοχάνεσμπουργκ το 2002 με αντικείμενο την αειφόρο ανάπτυξη. Η Διάσκεψη Ρίο+20 θα εστιαστεί σε δύο διασυνδεόμενα θέματα: την πράσινη οικονομία στο
πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης και της εκρίζωσης της φτώχειας· και το θεσμικό πλαίσιο για αειφόρο ανάπτυξη.
Για πλήρη ανάλυση του περιεχομένου της ανακοίνωσης, σας παραπέμπουμε στο: http://ec.europa.eu/environment/international_issues/rio20_en.htm
Για περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την αειφόρο ανάπτυξη, βλέπε: http://www.uncsd2012.org/rio20/
Αρμόδιοι επαφής :
Joe Hennon (+32 2 295 35 93)
Monica Westeren (+32 2 295 06 68)
διαβάστε περισσότερα σ' αυτό το άρθρο...

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Λαμία: "Μόνιμη και σταθερή" η παράβαση καθήκοντος εκ μέρους της δημοτικής αρχής

Με την πρόσφατη συνέντευξη του σε τοπικό ραδιόφωνο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος δείχνει την ατολμία της δημοτικής αρχής να εφαρμόσει τον νόμο και να βάλει τάξη στο κέντρο της Λαμίας διαιωνίζοντας το καθεστώς της πλήρους αταξίας των καταστημάτων. Δείτε παρακάτω την ίδια τη συνέντευξη. Τα συμπεράσματα δικά σας

Είναι μια συνέντευξη που δόθηκε στις 3 Ιουνίου, μετά την συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και της εξαγγελίας από μέρους της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών ότι θα κατατεθεί μήνυση στον εισαγγελέα Λαμίας "για παράβαση καθήκοντος" όλων όσων έχουν την ευθύνη του προληπτικού και του κατασταλτικού ελέγχου για το κέντρο της πόλης.

Ο κ αντιδήμαρχος έχει την αρμοδιότητα της Δημοτικής Αστυνομίας αλλά και την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, αρμοδιότητα της οποίας είναι η εύρυθμη και νόμιμη λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Στη συνέντευξη αυτή προσπαθεί να κάνει το μαύρο άσπρο. Ουσιαστικά επιμένει ότι δεν υπάρχουν παραβάσεις στη λειτουργία των καταστημάτων, ότι δηλαδή τα καταστήματα:
- δεν καταλαμβάνουν παράνομα ελεύθερο χώρο με τα τραπεζοκαθίσματα,
- δεν χρησιμοποιούν τις τέντες κατά παράβαση της νομοθεσίας και της νομολογίας των αρμοδίων δικαστηρίων,
- δεν εμποδίζουν τη διέλευση των πεζών από τα πεζοδρόμια και τους πεζόδρομους,
- δεν απειλείται η ζωή των πεζών και των μικρών παιδιών όταν αναγκάζονται να κατεβαίνουν στο οδόστρωμα,
- δεν απειλείται η υγεία των κατοίκων του κέντρου με την αφόρητη ηχορύπανση από την υπερβολική ένταση της μουσικής των καταστημάτων.

Στη συνέντευξη ο κ αντιδήμαρχος εισάγει μια νέα αντίληψη και πρακτική για την ερμηνεία του νόμου, αυτή της "μόνιμης και σταθερής παράβασης των κανόνων", όπως λέει. Δεν μας λέει όμως πόσες φορές πρέπει να βεβαιωθεί μια παράβαση για να θεωρηθεί "μόνιμη και σταθερή", δύο, τρεις, δεκατρείς; Νομίζουμε ότι το χάος στη Λαμία είναι "μόνιμο και σταθερό". Αυτό όμως που επιβεβαιώνει ο κ αντιδήμαρχος είναι ότι δεν ζει στη Λαμία.

Όχι, κ αντιδήμαρχε. Πείτε μας απλά και καθαρά, και με την ιδιότητα του πρώην αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ:
- Γιατί δεν φέρνετε για συζήτηση Κανονισμό Διαχείρισης Ελεύθερων Δημοτικών Χώρων για να μπει οριστικά τάξη στην πόλη, όπως κάνουν οι περισσότεροι δήμοι στην Ελλάδα αυτό το διάστημα;
- Γιατί δεν οριοθετείτε το χώρο που δικαιούται να καταλαμβάνει κάθε κατάστημα με ανεξίτηλη μπογιά ή με όποιον άλλον τρόπο κρίνετε εσείς πρόσφορο;
- Γιατί τους επιτρέπετε να καταλαμβάνουν όλο το εύρος των πεζοδρομίων και των πεζοδρόμων;
- Γιατί σας αρέσει να προκαλείτε την αισθητική μας, την ακοή μας, τα νεύρα μας, την αξιοπρέπειά μας ως πολίτες; Ποιός σας έδωσε αυτό το δικαίωμα;

Η συνέντευξη του κ αντιδημάρχου στο ρ/φ του Lamia fm1
(Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει…):

Δημοσιογράφος: …Επίσης δεν το αμφισβητούμε, το θέμα είναι μήπως υπάρχουν όμως και χρονοβόρες διαδικασίες και λίγο έχετε καθυστερήσει;
Δ. Κ: Λοιπόν, θα ξεκινήσω λέγοντας τo εξής. Η δράση του Δήμου, και κάθε ελεγκτικού μηχανισμού, και όχι μόνο ελεγκτικού μηχανισμού, πρέπει να κινείται μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο.
Δημοσιογράφος: Κατανοητό
Δ. Κ: Το διοικητικό μας σύστημα οριοθετεί, οριοθετεί αυτό το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθούμε. Όπως και η κανονιστική μας αρμοδιότητα, εκεί που πρέπει, θα πρέπει να εναρμονίζεται με το συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο μας εξουσιοδοτεί κιόλας να κάνουμε ό,τι εμείς πρέπει να κάνουμε
Δημοσιογράφος: Κατανοητό.
Το νομικό οπλοστάσιο λοιπόν κατά αυτήν την έννοια του Δήμου είναι συγκεκριμένο και όχι μόνο του Δήμου, και κάθε ελεγκτικού μηχανισμού, και της Αστυνομικής Αρχής, και της δημοτικής αρχής κλπ κλπ Δεν είναι δυνατόν για να εξασφαλίσουμε ένα πολύ γρήγορο αποτέλεσμα να παραβούμε εμείς οι ίδιοι, που είμαστε εκείνοι που εγγυώμεθα την νομιμότητα στη λειτουργία στην πράξη της δημόσιας διοίκησης, να είμαστε εκείνοι, να παρανομήσουμε να κάνουμε κάτι.
Δημοσιογράφος: Να παρανομήσετε και να παραβείτε όχι. Να επισπεύσετε όμως;
Δ. Κ: Μα ήδη, ήδη, αυτό θέλω να πω. Το να έχουμε διαφορετική άποψη στον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να επιβληθεί η νομιμότητα, είναι ένα ζήτημα το οποίο μπορεί να συζητηθεί. Και είναι και λογικό. Δεν μπορεί να έχουμε όλοι, να ταυτιζόμεθα όλοι στην άποψη στην μια ή στην συγκεκριμένη και δεν υπάρχει και μια μόνη σωστή λύση στο όποιο πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουμε.
Άκουσα λίγο στο τέλος της συζήτησής σας τον κ Στασινό, άλλωστε τα έχουμε πει πάρα πολλές φορές μαζί, έχουμε συναντηθεί, έχουμε συζητήσει και στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και έξω
Δημοσιογράφος: Κύριε αντιδήμαρχε, αυτό που είπε ο κ Στασινός και γι΄ αυτό μιλάμε για επίσπευση, είναι ότι, ενώ υπάρχουν εδώ και μήνες βεβαιωμένες παραβάσεις για ορισμένα καταστήματα, αυτές τελικά δεν υλοποιούνται στην πράξη. Γιατί;
Δ. Κ: Βεβαιωμένες παραβάσεις τι εννοείτε; Γιατί κάθε παράβαση συνεπάγεται και μια συγκεκριμένη κύρωση.
Δημοσιογράφος: Ναι. Να υπάρχουν ανάλογες κυρώσεις για ανάκληση των αδειών για την λειτουργία των καταστημάτων
Δ. Κ: Ακούστε, ακούστε…Υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους επιβάλλεται μια διοικητική κύρωση της προσωρινής αφαίρεσης της άδειας λειτουργίας
Δημοσιογράφος: Ωραία.
Δ. Κ: Τέτοια πράγματα έχουν συμβεί. Υπάρχουν συγκεκριμένες κυρώσεις, συγκεκριμένες πράξεις οι οποίες συνεπάγονται την, πώς τη λένε, την προσωρινή αφαίρεση των αδειών λειτουργίας
Δημοσιογράφος: Έχουν υλοποιηθεί αυτά; Έχουμε βεβαιωμένες παραβάσεις;
Δ. Κ: Βεβαίως έχουνε γίνει. Από κείνες προσωρινές αφαιρέσεις βεβαίως έχουνε γίνει. Σ’ αυτή τη φάση τώρα που βρισκόμαστε, και το είπα και στους ίδιους τους καταστηματάρχες σε δύο συναντήσεις που είχαμε μέχρι τώρα, και δεν ξέρω αν υπάρχει λόγος να γίνει ξανά συνάντηση επειδή ζητήθηκε από κάποιον, τη στιγμή που από την πλευρά τη δική μου τουλάχιστον έχουν εξαντληθεί αυτά τα θέματα. Ποιος ήταν ο σκοπός αυτών των συναντήσεων; Να μην αιφνιδιαστεί κανένας ποτέ από τη όποια ενέργειά μας. Δεν είναι στις προθέσεις μας να αιφνιδιάζουμε τους ανθρώπους. Από κει και πέρα όμως θα πρέπει να κατανοήσουν κάτι. Ότι η μη συμμόρφωσή τους συνεπάγεται τις συγκεκριμένες κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος.
Δημοσιογράφος: Ναι, αυτές οι κυρώσεις λέει ο κ Στασινός δεν έχουμε δει. Να σας πω κάτι. Δεν αμφισβήτησε ούτε ότι έχετε προβεί σε ελέγχους, ούτε ότι όντως έχετε διαπιστώσει παραβάσεις, ούτε ότι όντως τις έχετε καταγράψει.
Δ. Κ: Αυτό σας εξηγώ τώρα
Δημοσιογράφος: Το θέμα είναι όμως ότι αυτές τις κυρώσεις δεν βλέπουμε. Και θα σας μεταφέρω κιόλας ότι ούτε οι πολίτες τις βλέπουνε
Δ. Κ: Αυτό θα σας εξηγήσω τώρα, ευθύς αμέσως, γι’ αυτό και έκανα αυτή την εισαγωγή με την…, με το πώς πρέπει να λειτουργήσει η διοίκηση σ’ αυτές τις περιπτώσεις.
Δημοσιογράφος: Ναι
Δ. Κ: Το πρόβλημα το οποίο υπήρχε στο παρελθόν με την μη επιβολή κυρώσεων, πέραν όλων των άλλων, των όποιων άλλων αδυναμιών, ήταν και επειδή δεν μπορούσε με τον τρόπο που είχαν γίνει κάποιοι έλεγχοι να πιστοποιηθεί ότι μόνιμα και σταθερά κάποιοι άνθρωποι παραβιάζουν τους κανόνες. Εδώ και αρκετό διάστημα ξεκίνησε ένας συστηματικός έλεγχος. Με τη βοήθεια και της αστυνομικής αρχής και της δημοτικής αρχής, έτσι; Σε συνεργασία μάλλον αυτών των δύο. Και της Υγειονομικής Υπηρεσίας. Το αποτέλεσμα αυτών των ελέγχων, το οποίο είναι ήδη πιστοποιημένο και έχει σταλεί, ή χθες ή προχθές εν πάσει περιπτώσει δεν θυμάμαι καλά την…, από την δημοτική αρχή, από την δημοτική αστυνομία συγνώμη και από το αστυνομικό τμήμα Λαμίας, στο Τμήμα αδειών, ξεκινάει η διαδικασία της αναστολής, συγνώμη, της ανάκλησης των αδειών λειτουργίας των καταστημάτων. Δεν θέλω να πω περισσότερα διότι δεν μπορούμε να ανακοινώνουμε από ραδιοφώνου τις διοικητικές συνέπειες και τους συγκεκριμένους ανθρώπους που θα τις υποστούν …
Δημοσιογράφος: Ας τα βλέπουμε τουλάχιστον, μην τα ανακοινώνετε αλλά να τα βλέπουμε
Δ. Κ: Το λέω με γενικό τρόπο ότι η επόμενη συνεδρίαση, θα το δείτε και στη θεματολογία, η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής…
Δημοσιογράφος: Τι να την κάνουμε, κύριε αντιδήμαρχε, τι να την κάνουμε τη θεματολογία…
Δ. Κ: Αν έχετε την καλοσύνη να ολοκληρώσω και θα καταλάβετε ..
Δημοσιογράφος: Έχω την καλοσύνη, τι να την κάνουμε την .. το θέμα είναι στην πράξη τι βλέπουμε…
Δ. Κ: Η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής θα έχει ως αντικείμενο την ανάκληση των αδειών όλων των καταστημάτων αυτών, οι οποίοι παραβιάζουν τους κανόνες που λέμε
Δημοσιογράφος: Άμεσα;;
Δ. Κ: Ορίστε;
Δημοσιογράφος: Άμεσα;
Δ. Κ: Για άμεσα μιλάμε.
Δημοσιογράφος: Μάλιστα
Δ. Κ: Ακούτε τώρα κάτι άλλο. Αυτές οι αποφάσεις λογικά καλώς εχόντων των πραγμάτων, εάν μέχρι τότε δεν έχει αλλάξει κάτι, θα ληφθούν στην επόμενη συνεδρίαση πιθανότατα την μεθεπόμενη εβδομάδα.
Δημοσιογράφος: Μάλιστα
Δ. Κ: Και ο εύλογος χρόνος για να ειδοποιηθεί ο ιδιοκτήτης για τη σφράγιση, είναι ένα διάστημα μεταξύ μιας εβδομάδας και δέκα ημερών.
Δημοσιογράφος: Ωραία.
Δ. Κ: Από κει και πέρα..
Δημοσιογράφος: θα έχουμε φθάσει σχεδόν τα είκοσι Ιουνίου, εικοσιπέντε
Δ. Κ: Από κει και πέρα, νόμιμα ο καθένας απ’ αυτούς τους ανθρώπους…
Δημοσιογράφος: Θα καταθέσει ένσταση
Δ. Κ: Ακριβώς. Έχει το δικαίωμα της προσβολής αυτών των πράξεων. Αυτών των διοικητικών ατομικών διοικητικών πράξεων
Δημοσιογράφος: Πείτε μου κάτι άλλο. Για να φτάσετε σ αυτό το σημείο και στην επόμενη συνεδρίαση να κάνετε την ανάκληση για να ειδοποιήσετε για την άδεια, πριν πόσο χρονικό διάστημα βεβαιώθηκε η παράβαση;
Δ. Κ: Οι παραβάσεις αυτές οι οποίες έχουν ένα σταθερό και μόνιμο αποτέλεσμα…
Δημοσιογράφος: Ναι, ναι
Δ. Κ: ...δηλαδή δίνουν μια σταθερή εικόνα στην Επιτροπή, γιατί η επιτροπή όταν βλέπει μια παράβαση η οποία βεβαιώθηκε κάποτε και έκτοτε δεν υπάρχει κάτι άλλο που να επιβεβαιώνει την συνέχισή της, δυσκολεύεται στο να δεχτεί ότι, μ’ αυτόν τον τρόπο, παρέβησαν, τροποποιήθηκαν οι υγειονομικοί όροι…
Δημοσιογράφος: Κατανοητό. Κύριε αντιδήμαρχε πριν πόσο χρονικό διάστημα βεβαιώθηκε;
Δ. Κ: Αυτό πρέπει να έχει τουλάχιστον δύο εβδομάδες ή τρεις εβδομάδες περίπου. Μιλάω με αυτόν τον συστηματικό τρόπο, της συνεχούς βεβαίωσης παραβάσεων.
Δημοσιογράφος: Εγώ σας λέω ότι βεβαιώθηκε και πριν ένα μήνα, αν θέλετε;;
Δ. Κ: Υπήρχαν άλλες παραβάσεις που έχουν βεβαιωθεί από την αρχή του έτους, οι οποίες συνεπάγονται την …προσωρινή αφαίρεση
Δημοσιογράφος: Αν θέλουμε να βεβαιώσουμε μια παράβαση και να υλοποιείται η κύρωση η οποία επιβάλει η κάθε παράβαση, όποια κι αν είναι αυτή, κάθε εξάμηνο δηλαδή αυτό σημαίνει ότι τότε δύο φορές το χρόνο θα βλέπουμε φως σ’ αυτή την πόλη.
Δ. Κ: Δεν είναι έτσι.
Δημοσιογράφος: Πώς είναι;
Δ. Κ: Δεν είναι έτσι, διότι οι επόμενες κινήσεις οι οποίες θα γίνουν από την πλευρά τη δική μας, δεν θα απαιτήσουν τόσο χρόνο. Ειπώθηκε νωρίτερα ότι αυτοί οι άνθρωποι θα έπρεπε να ειδοποιηθούν, θα έπρεπε να ενημερωθούν, να σταματήσουν αυτή την συμπεριφορά η οποία προσβάλει τον κόσμο και την.. και όχι μόνον, και όλα τα υπόλοιπα τα οποία πολύ καλά αναλύθηκαν νωρίτερα. Αυτό λοιπόν, αυτό λοιπόν τώρα, δεν είναι ανάγκη να συνεχιστεί, τώρα πλέον έχουν ενημερωθεί, τώρα πλέον γνωρίζουν, τώρα πλέον η μονιμότητα…
Δημοσιογράφος: Γιατί τώρα ενημερώθηκαν; Πριν ένα χρόνο δεν είχαν ενημερωθεί; Πριν ένα εξάμηνο δεν είχαν ενημερωθεί ότι παραβιάζουν τη νομοθεσία;
Δ. Κ: Εγώ από τη μεριά τη δική μου θεωρώ ότι σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αφήνεται ο αναγκαίος χρόνος, σε κάθε πολίτη, όποια δραστηριότητα και να ασκεί…
Δημοσιογράφος: Απλώς και ο χρόνος έχει τα όριά του
Δ. Κ: Τότε τί να κάνουμε, τότε να…, ή δηλαδή, ότι δεν γίνει, ότι δεν γίνει άμεσα και αιφνιδιαστικά να μη γίνει καθόλου.
Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Λοιπόν την επόμενη εβδομάδα είπατε θα συνεδριάσει πάλι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής κ Καλαμπαλίκη;
Δ. Κ: Όχι την μεθεπόμενη, γιατί …
Δημοσιογράφος: την μεθεπόμενη; ωραία
Δ. Κ: Ναι, γιατί απαιτείται ένας χρόνος για την αποστολή προσκλήσεων κλπ
Δημοσιογράφος: Πολύ ωραία, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ
Δ. Κ: Να είστε καλά, να είστε καλά κι εσείς

διαβάστε περισσότερα σ' αυτό το άρθρο...

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για την Οίτη στη Λαμία



ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΟΙΤΗΣ


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 6 Ιουνίου στη Λαμία η ημερίδα της Κίνησης Πολιτών για τη Σωτηρία της Οίτης με θέμα "Η Οίτη σε κίνδυνο". Εισηγητές στην εκδήλωση ήταν: ο Μιχάλης Δεκλερής, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, επίτιμος Αντιπρόεδρος του ΣτΕ, ο Χρήστος Αναγνώστου, Διευθυντής Ερευνών, Γεωλόγος - Ιζηματολόγος στο ΕΛΚΕΘΕ και η Ράγκου Πολυξένη, Λέκτορας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, πρόεδρος του Ομίλου Φίλων του Δάσους.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν πολλοί συμπολίτες μας και [...]εκπρόσωποι φορέων, αλλά και κάτοικοι των χωριών της Οίτης, οι οποίοι πρωτοστατούν στην κινητοποίηση για τη σωτηρία της περιοχής τους. Επίσης οργανωμένη παρουσία είχαν και οι εργαζόμενοι της μεταλλευτικής επιχείρησης. Παρά τις προσπάθειες ορισμένων για τη δημιουργία έντασης, το κλίμα κρατήθηκε σε καλό επίπεδο και φάνηκαν οι δυνατότητες για μια διαφορετική προσέγγιση των προβλημάτων, που αφορούν τόσο τη βιώσιμη διαχείριση της Οίτης και των χωριών της, όσο και τους ίδιους τους εργαζόμενους και την απασχόληση στην περιοχή.

Οι επιστημονικές προσεγγίσεις των εισηγητών σε ό,τι αφορά στην προστασία των βουνών και των ευαίσθητων οικοσυστημάτων, στον χαρακτήρα της εκμετάλλευσης του βωξίτη στην Ελλάδα και διεθνώς, αλλά και των εναλλακτικών προτάσεων για την ήπια και βιώσιμη προοπτική της Οίτης, έδωσαν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα των παρισταμένων.

Η προσπάθεια δε της εταιρείας να χρησιμοποιήσει, με αυτόν τον προκλητικό μάλιστα τρόπο, τους εργαζόμενους ως μέσο πίεσης της τοπικής κοινωνίας και των αρμοδίων φορέων, θεωρείται αποτυχημένη και ερμηνεύεται ως στοιχείο πανικού. Επιπλέον αφαίρεσε από τους εργαζομένους την ευκαιρία να ακουστούν και να εκφράσουν νηφάλια τις απόψεις τους.

Η Κίνηση Πολιτών για την Σωτηρία της Οίτης θα συνεχίσει τις προσπάθειες το επόμενο διάστημα με προσφυγές, παραστάσεις, συγκεντρώσεις και άλλες μορφές εκδηλώσεων, για την ακύρωση των σχεδίων και των μεθοδεύσεων, που αφορούν στην επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας σε όλη την Οίτη.

Η Οίτη δεν θα γίνει “Γκιώνα” !

Η Επιτροπή

Για πληροφορίες:
Θανάσης Δρόσος τηλ: 6972555667
διαβάστε περισσότερα σ' αυτό το άρθρο...

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΙΟΡΤΗ στα Βασιλικά της Β.Ευβοίας

«Κάτι τρέχει …στα Βασιλικά»

Τα Βασιλικά της Β.Ευβοίας, εκτός από την φυσική ομορφιά έχουν και μια πολύχρονη παρουσία σε καλλιτεχνικές και χειροτεχνικές δραστηριότητες.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο δημιουργήσαμε μία ομάδα που έθεσε σαν στόχο την ανάπτυξη και προβολή τους, με άξονα την αειφόρα γεωργία, τη διάσωση οικοτεχνιών, τον εναλλακτικό τουρισμό, αλλά και[...]την ενίσχυση της ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων.

Σκεφτήκαμε να πειραματιστούμε με τη δυνατότητα ανταλλαγών με τη μικρότερη δυνατή μεσολάβηση χρημάτων και να βρεθούμε με ομάδες και ανθρώπους που ασχολούνται με τις ανταλλαγές.
Έτσι διοργανώνουμε μια ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΙΟΡΤΗ.
Στις 11, 12, 13 ΙΟΥΝΙΟΥ στα Βασιλικά στη Β. Εύβοια
στο χώρο ΄΄ΞΟΥΤΚΑ … ΠΟΛΥΧΩΡΑΦΟ΄΄
λέμε να περάσουμε παρέα ένα τριήμερο με :
• Ανταλλαγή γνώσεων, εμπειριών και προϊόντων, που παράγει ή δημιουργεί ο καθένας
• Σεμινάρια, ομιλίες, προβολές, συζητήσεις
• Κατασκήνωση, κοινό φαγητό, μουσικές, χορούς
Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν και να προσφέρουν τη γνώση τους, την τέχνη τους και τα προϊόντα τους σε μια προσπάθεια επαναπροσδιορισμού της ανταλλακτικής τους αξίας !!! παρακαλούμε να μας το δηλώσουν μέχρι τις 20 Μαΐου 2011 στο
sandycandles@yahoo.gr
xoutka@gmail.com
διαβάστε περισσότερα σ' αυτό το άρθρο...

Αυτοδιοικητικό Κίνημα Στερεάς: Για τα αγροτικά θέματα και το καλάθι προϊόντων

Για μια πολιτική που θέτει προτεραιότητα στην αγροτική παραγωγή για την κοινωνία και το περιβάλλον – αναφορά στις προτάσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Εισαγωγή:
Για τα αγροτικά θέματα και το καλάθι προϊόντων, συνεχίζεται μια επιφανειακή προσέγγιση του θέματος που δεν καλύπτει τις παραγωγικές ανάγκες της χώρας και τις ανάγκες των αγροτών. Η χώρα από αγροτική έχει μετατραπεί πλέον με τα μέτρα των τελευταίων δεκαετιών σε εισαγωγέα αγροτικών προϊόντων.
Με 6,5 δις. ευρώ για εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, πρώτος στόχος πρέπει να είναι η μείωση των εισαγωγών και [...]η αυτάρκεια σε προϊόντα διατροφής. Με την παγκόσμια οικονομική, πολιτική και «κλιματική» αβεβαιότητα να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, πρέπει να διασφαλίσουμε πως, ότι και να συμβεί, η ελληνική γη θα μπορεί να θρέψει και να στηρίξει τον πληθυσμό της και δεν θα βρεθούμε, ως κοινωνία, με τεράστια ελλείμματα σε βασικά είδη διατροφής. Αυτή η διατροφική ασφάλεια αποτελεί βασικό στοιχείο ευημερίας. Αυτό ισχύει, αναλογικά, και για την πολιτική που πρέπει να έχει κάθε Περιφέρεια.
Είναι δύσκολο να προχωρήσει χωρίς θεραπεία βασικών σημείων παθογένειας της αγροτικής δραστηριότητας όπως το κόστος παραγωγής, η αποδόμηση των οργανώσεων παραγωγών και τα εμπόδια στην απευθείας διάθεση των προϊόντων τους. Κρίσιμο σημείο επιτυχίας κάθε πρωτοβουλίας είναι ο προσανατολισμός στη διατροφική αυτάρκεια, στη στήριξη της ζωής στην ύπαιθρο και στο μετριασμό της κυριαρχίας της χημικής γεωργίας.

Τι συμβαίνει όμως στην πράξη;

Τα σημερινά δεδομένα για τους αγρότες είναι εξοντωτικά:

• Σοβαρές επιπτώσεις λόγω της Κ.Α.Π. και της παγκοσμιοποίησης π.χ. μείωση αγροτικών εισοδημάτων λόγω μη ενίσχυσης των ελληνικών προϊόντων, τάση εντατικοποίησης και μεγέθυνσης των εκμεταλλεύσεων, τάση για μονοκαλλιέργειες και αύξηση της εξάρτησης από μεγάλες εταιρείες και τράπεζες, έκθεση σε χρηματιστηριακή κερδοσκοπία
• Υπερ-χρέωση των αγροτικών νοικοκυριών και κίνδυνοι από την υποβάθμιση – ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας (υποθήκευση αγροτικής γης)
• Λειτουργία καρτέλ με αποτέλεσμα την πίεση των τιμών των παραγωγών π.χ. εκκοκκιστήρια, βιομηχανίες τροφίμων
• Διάλυση των συνεταιρισμών και αρνητικό κλίμα για συνεταιριστικές προσπάθειες
• Πλεόνασμα αγροτικών μηχανημάτων – ανορθολογική εκμηχάνιση (που ενισχύθηκε από την Πολιτεία και συνέβαλε στο έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου)
• Ανεπαρκείς αγροτικές υποδομές και έγγειες βελτιώσεις με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους, την αύξηση χρήσης νερού και ενέργειας
• Πολυτεμαχισμός αγροτεμαχίων
• Καλλιέργεια πελατειακών σχέσεων και αδιαφανείς διαδικασίες στην κατανομή ενισχύσεων
• Υψηλό κόστος πιστοποίησης από ιδιωτικούς οργανισμούς.

Παράλληλα συνεχίζεται η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του υπουργείου και οι μεταφορές αρμοδιοτήτων σε εταιρείες και ιδιώτες με αποτέλεσμα τον περιορισμό των πόρων για τους αγρότες. Τα τελευταία χρόνια είδαμε η κυβέρνηση να δίνει κομμάτι των κοινοτικών επιδοτήσεων στις Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών μέσω των χρημάτων που απαιτούσαν για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των αγροτών. Τώρα την θέση των Ενώσεων παίρνει ο ΕΛΓΑ ο οποίος έφτασε στα όρια του λόγω της κομματικής και παράνομης χρησιμοποίησής του. Οι αγρότες καλούνται να πληρώσουν τεράστια ποσά από τις επιδοτήσεις για ασφάλιστρα της παραγωγής τους. Την ίδια στιγμή οι επιδοτήσεις όλο και μειώνονται και απομακρύνονται από τους αγρότες.
Το πρόγραμμα των νέων αγροτών τελείωσε πριν καν αρχίσει δημιουργώντας προβλήματα στους νέους αγρότες που εντάχθηκαν σε αυτό μιας και δεν φτάνουν τα χρήματα για να πάρουν τις επιδοτήσεις που είχαν αποφασιστεί. Τα σχέδια βελτίωσης καρκινοβατούν και τα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα, Βιολογικής Γεωργίας κτηνοτροφίας κλπ. δεν έχουν ανοίξει ακόμα αν και έπρεπε να είχαν ξεκινήσει από το 2007 . Όταν δε ανοίξουν τα χρήματα θα είναι τόσο λίγα που δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν παρά ελάχιστοι σε αυτά.
Επιπλέον η διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών επιταχύνθηκε με την εφαρμογή του Καλλικράτη που έχει φέρει πολλά προβλήματα στην λειτουργία των υπηρεσιών και δυσκολεύει την εξυπηρέτηση των αγροτών.

Τα δεδομένα για κλαδικά θέματα στην περιφέρεια Στερεάς

• Γεωργία: Διάβρωση – εξάντληση- ρύπανση εδαφών, ρύπανση νερού με συνέπεια στο προϊόν και στην διάθεσή του στην κατανάλωση, ανορθολογική χρήση-ανεπάρκεια υδατικών πόρων,
• Αλιεία: εντατική και άναρχη ανάπτυξη ιχθυοκαλλιέργειας- περιβαλλοντική επιβάρυνση και κατάληψη ακτών, εξάντληση ιχθυοαποθεμάτων λόγω υπεραλίευσης & μόλυνσης Κορινθιακού, Ευβοικού –Μαλιακού,
• Κτηνοτροφία:
α. προβλήματα ρύπανσης από μεγάλες μονάδες εντατικής κτηνοτροφίας σε ΝΑ Βοιωτία- Κεντρική Εύβοια (χοίροι, πουλερικά)
β. εχθρική πολιτική κατά της ελεύθερης νομαδικής αιγοπροβατοτροφίας σε Ευρυτανία, ορεινή Φωκίδα, Φθιώτιδα, Εύβοια
γ. έλλειψη σύγχρονων σφαγείων, πρόβλημα διάθεσης προϊόντων βιολογικής κτηνοτροφίας
δ. εξαφάνιση των ντόπιων ποικιλιών ζώων και επικράτηση ξένων ειδών εξαρτημένων από μεγάλες εταιρείες
• Δασοπονία : υπάρχουν σημαντικά δάση 25% της έκτασης, σε Παρνασσό, Γκιώνα, Οίτη, Βαρδούσια, Ελικώνα, Κιθαιρώνα, Πάρνηθα αλλά με συνεχή μείωση. Τα δάση υποβαθμίζονται ραγδαία με επιπλέον λόγους την εντατική μεταλλευτική δραστηριότητα και την αθρόα εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών σταθμών.


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μια ουσιαστική ολοκληρωμένη πρόταση για την αγροτική πολιτική προϋποθέτει διαδικασίες διαλόγου και πραγματικής συνεργασίας με τους ίδιους τους παραγωγούς. Χωρίς να διεκδικούμε μια πλήρη πρόταση θεωρούμε αναγκαίο να :

- προσανατολίσουμε την παραγωγή με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας
- ενισχύσουμε τον τοπικό χαρακτήρα και να
- πριμοδότησουμε τις συλλογικές δράσεις στον αγροτικό τομέα

Ο προσανατολισμός της παραγωγής
Χωρίς να παραβλέπουμε την ανάγκη των εξαγωγών, προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην εσωτερική κατανάλωση επειδή αυτή συνδέεται με την τοπική οικονομία και έχει πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία και το περιβάλλον.
Η κατανάλωση τοπικών προϊόντων περιορίζει δραστικά τις μεταφορές και συνεπώς το κόστος, τις ενεργειακές απαιτήσεις και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Η εσωτερική κατανάλωση προσφέρει στην αγροτική οικονομία και στην αναζωογόνηση της υπαίθρου. Προάγει την τοπική οικονομία μέσω της πλούσιας σε ποιότητα και ποικιλία γεωργικής, κτηνοτροφικής και δασικής παραγωγής στο σύνολο της κάθε Περιφέρειας. Αντίθετα, στο διεθνές περιβάλλον που διαμόρφωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και οι γιγάντιες εταιρίες λιανεμπορίου, τα περιθώρια κέρδους για τον παραγωγό είναι ελάχιστα και το εξασφαλισμένο εισόδημα αποτελεί «άπιαστο όνειρο». Το μεγαλύτερο μέρος της υπαίθρου δεν μπορεί, πλέον, να ωφεληθεί από έναν τέτοιο προσανατολισμό και η αποδόμηση της αγροτικής κοινωνίας θα συνεχιστεί.

Οι κατηγορίες προϊόντων
Το αγροτικό καλάθι ανά Περιφέρεια, σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, περιλαμβάνει τρεις «κατηγορίες» προϊόντων: Προϊόντα με εξαγωγικό προσανατολισμό, προϊόντα που αναδεικνύουν την ταυτότητα κάθε περιοχής και προϊόντα που καλύπτουν τις επισιτιστικές ανάγκες της χώρας. Σε ότι αφορά τη διατροφική αυτάρκεια, θέση στο καλάθι πρέπει να έχουν ΟΛΑ τα προϊόντα που παράγονται στην Περιφέρεια και καταναλώνονται εντός των ορίων της. Ακόμη πιο σημαντικό, είναι να εφαρμοστεί αυτό το σύστημα σε πιο τοπική κλίμακα και ιδιαίτερα σε επίπεδο Δήμου ή, ενδεχομένως, και με κάποιο άλλο κριτήριο (π.χ. απόσταση παραγωγής από το σημείο πώλησης). Η «τοπικότητα» παραγωγής και κατανάλωσης αποτελεί τη βάση της διατροφικής αυτάρκειας και ασφάλειας. Το «ντόπιο» προϊόν, που καταναλώνεται κοντά στον τόπο παραγωγής του (χωριό, πόλη, γεωγραφική περιοχή), αποτελεί μια παραδοσιακή άτυπη μορφή «πιστοποίησης», συμβάλει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και διαθέτει επιπλέον πλεονεκτήματα:
- Επιβαρύνει ελάχιστα το περιβάλλον με ρύπους από τη μεταφορά
- Είναι πιο φρέσκο, με λιγότερα συντηρητικά και λιγότερες αλλοιώσεις από μεταφορά και αποθήκευση
- Ο παραγωγός δεν είναι απρόσωπος - ο καθένας μπορεί να τον ελέγξει
Το τοπικό προϊόν επίσης (θα έπρεπε να) είναι φθηνότερο, αφού έχει λιγότερα έξοδα και απώλειες μεταφοράς, φορτοεκφόρτωσης και τυποποίησης.

Βασικές προϋποθέσεις εφαρμογής της πιστοποίησης

Είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί ένα αξιόπιστο και δωρεάν για τους παραγωγούς σύστημα πιστοποίησης και χορήγησης «σημάτων» που να σχετίζεται με τα προϊόντα του «καλαθιού» της Περιφέρειας.
Κατά τη διαδικασία δημιουργίας σήματος και πιστοποίησης, πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη τα παρακάτω:
1. Η βιολογική Γεωργία και κτηνοτροφία, ως η πλέον υπεύθυνη περιβαλλοντικά και κοινωνικά μέθοδος, πρέπει πάντα να έχει προνομιακή θέση σε κάθε πολιτική προώθησης προϊόντων (συνεπώς και στο «καλάθι»). Όποια και να είναι η τελική μορφή προώθησης, πιστοποίησης και «σήμανσης» ενός προϊόντος ως «επώνυμο», παραδοσιακό ή τοπικό, δεν πρέπει να υποκαταστήσει με οποιοδήποτε έμμεσο τρόπο την παράλληλη πιστοποίησή του ως βιολογικό. Παράλληλα, θα πρέπει να αποκλειστούν πολιτικές προώθησης γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στην Περιφέρεια.
2. Οι παραδοσιακές και ντόπιες ποικιλίες, καλλιέργειες και εκτροφές πρέπει να αποτελούν το βασικό υλικό της πιστοποίησης κάθε προϊόντος «ταυτότητας». Αυτό χρειάζεται, όχι μόνο για την προστασία της αγροτικής ποικιλότητας αλλά και για την κατοχύρωση αυτών των προϊόντων. Για παράδειγμα, τα τυροκομικά προϊόντα «ταυτότητας» πρέπει να παράγονται από το γάλα των παραδοσιακών φυλών με τις οποίες διαμορφώθηκαν και όχι από οποιοδήποτε γάλα
3. Ξεχωριστή θέση πρέπει να έχουν προϊόντα ή ομάδες προϊόντων που προέρχονται από καλλιέργεια, κτηνοτροφία, αλιεία ή συλλογή στη φύση σε «πιστοποιημένης» φυσικής αξίας περιοχές και συγκεκριμένα σε περιοχές του Δικτύου Natura-2000, Εθνικούς Δρυμούς, περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλους αλλά και αγροτικές περιοχής υψηλής φυσικής αξίας. Με ολοένα αυξανόμενο ρυθμό, οι καταναλωτές να αναγνωρίζουν αυτά τα προϊόντα ως ποιοτικά, ασφαλή και πιστεύουν ότι αγοράζοντάς τα συμβάλουν στην προστασία των περιοχών αυτών.
4. Οι διαδικασίες πιστοποίησης οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη την προστασία του καλλιεργήσιμου εδάφους από ρύπανση, διάβρωση και εξάντληση, την οικονομία στην κατανάλωση νερού, καθώς και τη βιωσιμότητα του φυσικού οικοσυστήματος στο οποίο εντάσσεται. Για δασικά προϊόντα, προϊόντα που συλλέγονται από τη φύση και αλιεύματα, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η αειφορική βάση της κάθε κάρπωσης. Πρέπει να αποφευχθεί η αδιάκριτη εντατικοποίηση της παραγωγής που ρίχνει τις τιμές και εξαντλεί τους φυσικούς πόρους.
5. Τέλος, θετική θα ήταν η αναγνώριση της ταυτότητας συγκεκριμένων συνταγών, γευμάτων ή, γενικότερα, των παραδοσιακών διατροφικών συνηθειών συγκεκριμένων περιοχών.

Βασικές υποστηρικτικές δράσεις

Απαιτούνται βασικές παρεμβάσεις στην αγορά και άλλες υποστηρικτικές δράσεις όπως:
1. Στήριξη υγιούς, οργανωμένου και αποτελεσματικού συνεταιριστικού κινήματος (κάτι που απαιτεί θαρραλέα ρήξη με πρακτικές του παρελθόντος) και άλλων πρωτοβουλιών όπως Οργανώσεις Παραγωγών και Γυναικείοι Συνεταιρισμοί και διευκόλυνσή τους για τοπική διάθεση των προϊόντων (π.χ. πάγκοι τοπικών προϊόντων, λαϊκές, διανομή πόρτα – πόρτα, παραγγελίες μέσω διαδικτύου). Ακόμη και στοιχειώδεις κινήσεις με σκοπό τη μείωση κόστους παραγωγής (μείωση ΦΠΑ σε κάποια βασικά αναλώσιμα – εξοπλισμό) και τη στήριξη της λαϊκής αγοράς («ταμειακές») θα είχαν άμεσα έμπρακτα αποτελέσματα. Η στήριξη των προσπαθειών διάθεσης προϊόντων απευθείας από τους παραγωγούς πρέπει να είναι διαρκής - ιδιαίτερα όταν τα μέτρα αποδώσουν και αναπόφευκτα γνωρίσουν την αντίδραση των μεγάλων αλυσίδων λιανεμπορίου.
2. Στήριξη όσων παραγωγών έχουν έμπρακτα ενσωματώσει στην επαγγελματική τους δραστηριότητα αρχές της τοπικότητας, της αειφορίας, της παράδοσης και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων, όσοι διατηρούν παραδοσιακές ποικιλίες και εκτροφές, οι κινήσεις διατήρησης ντόπιων σπόρων, τα δίκτυα ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών έχουν, στο σύνολό τους, αποδείξει ότι υπερασπίζονται την αυθεντικότητα του ελληνικού μεσογειακού αγροδιατροφικού προτύπου. Η διευκόλυνση αυτών των δομών θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τη στήριξη της ποιότητας και της ποικιλίας της παραδοσιακής ελληνικής αγροτικής παραγωγής.
3. Συνολική περιφερειακή «εκστρατεία» για εντοπισμό, καταγραφή, διατήρηση, ανάδειξη και ανάπτυξη όλων των ντόπιων ποικιλιών και φυλών της αγρο-βιοποικιλότητας. Πολλές από αυτές βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης ή διατηρούνται «ξεχασμένες» σε κάποιες περιοχές και η ανεύρεσή τους είναι αμεση προτεραιότητα και πρέπει να προηγηθεί κάθε πιστοποίησης προϊόντων «ταυτότητας». Αυτή η εκστρατεία πρέπει να γίνει σε συνεργασία με πολίτες και κοινωνικούς φορείς και κινήσεις (π.χ. δίκτυα ανταλλαγής σπόρων), σχολεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα κ.λπ.
4. Στήριξη των διευθύνσεων Γεωργίας και άλλων δομών που υπάρχουν στην Περιφέρεια. Αξιοποίηση του γεωτεχνικού δυναμικού της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, το οποίο διαθέτει προσόντα και ειδική γνώση σε ότι αφορά τα τοπικά χαρακτηριστικά της παραγωγής.
5. Ανάδειξη της ταυτότητας παραδοσιακών αγροτικών δραστηριοτήτων
6. Στήριξη της ελεύθερης τοπικής διακίνησης και διάθεσης των προϊόντων από τους παραγωγούς χωρίς τυποποίηση. Η τυποποίηση νωπών προϊόντων, μολονότι μπορεί να εμπεριέχει κάποια θετικά στοιχεία υπεράσπισης των συμφερόντων των παραγωγών, στην ουσία δεν ευνοεί τα βιολογικά προϊόντα (και σε μεγάλο ποσοστό, τα παραδοσιακά) τα οποία δεν έχουν πάντα σταθερό, σχήμα μέγεθος κ.λπ.

Βασικές προϋποθέσεις για το διατροφικό μοντέλο
Για την προώθηση ενός αειφόρου προτύπου κατανάλωσης και ενός αγροδιατροφικού μοντέλου που να στηρίζεται στην παραγωγή της Περιφέρειας είναι απαραίτητες οι καλά οργανωμένες δράσεις ενημέρωσης των πολιτών – καταναλωτών. Σε αυτές τις δράσεις είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη τα παρακάτω:
1. Η προώθηση της παραδοσιακής ελληνικής μεσογειακής διατροφής απαιτεί μείωση κατανάλωσης κρέατος. Η μείωση κατανάλωσης κρέατος έχει πολλαπλές θετικές επιπτώσεις στην υγεία, στην χρήση φυσικών πόρων (ιδιαίτερα ελάττωση κατανάλωσης νερού και ενέργειας), στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Αποδεσμεύει μεγάλες εκτάσεις όπου καλλιεργούνται ζωοτροφές (καλαμπόκι, μηδική) που δαπανούν πόρους και αποτελούν παραδοσιακά την οδό εισόδου γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών. Η τοποθέτηση του κρέατος στη σωστή θέση του παραδοσιακού ελληνικού διαιτολογίου θα έχει επιπτώσεις μόνο στις εισαγωγές κρέατος και όχι στην τοπική κτηνοτροφία.
2. Η διατροφή που βασίζεται σε ποιοτικά, ασφαλή και τοπικά προϊόντα, όπως και σε προϊόντα ταυτότητας, έχει έντονη εποχικότητα. Γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, αλιεύματα και προϊόντα που προέρχονται από συλλογή στη φύση, είναι πάντα ποιοτικότερα και ασφαλέστερα όταν καταναλώνονται «στην εποχή τους». Η στροφή του καταναλωτή προς τα εποχικά προϊόντα στηρίζει την τοπική παραγωγή.
3. Η συνολικά αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς των πολιτών απαιτεί εκστρατεία ενημέρωσης για το σύνολο των οφελών από την προτίμηση στα τοπικά προϊόντα και τα προϊόντα «ταυτότητας» με συνεργασία πολλών φορέων όπως σύλλογοι, σχολεία κ.λπ. Ειδικά για τα σχολεία αυτό περιλαμβάνει τη διανομή όχι απλά ελληνικών αλλά τοπικών προϊόντων, πρωτίστως βιολογικών.
4. Βασικό στοιχείο ανάδειξης πρέπει να είναι όχι μόνο η ποιότητα και ασφάλεια των προϊόντων αυτών αλλά και τα πολλαπλασιαστικά οφέλη από την επιλογή τους:
- επιλέγοντας τοπικό προϊόν περιορίζουμε τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου,
- αγοράζοντας τοπικό προϊόν ή προϊόν ταυτότητας ενισχύουμε την τοπική οικονομία,
- αγοράζοντας βιολογικό προϊόν αποτρέπουμε τη χημική ρύπανση του περιβάλλοντος,
- προτιμώντας προϊόν από προστατευόμενη περιοχή συμμετέχουμε στην προστασία της,
- στηρίζοντας ένα προϊόν ταυτότητας συμβάλουμε στη διατήρηση γενετικού υλικού που μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμο στο μέλλον κ.ο.κ.
Τέτοιου τύπου καμπάνια μπορεί να έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Προϋπόθεση είναι η συστηματική ενημέρωση ώστε να γίνουν ευρέως αναγνωρίσιμα από τους πολίτες όλα τα συστήματα πιστοποίησης και τα ανάλογα σήματα.

Θεωρούμε ότι η Περιφέρεια πρέπει να προχωρήσει σε δικά της προγράμματα ενίσχυσης των παραγωγών και στην δημιουργία υπηρεσιών που θα μπορούν να αναλαμβάνουν να εξυπηρετούν τις ανάγκες τους ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη της παραγωγής σύμφωνα με τα συμφέροντα των αγροτών προστατεύοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον.

Συνοψίζοντας

Προσανατολίζουμε την παραγωγή με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας, ζητάμε ενίσχυση του τοπικού χαρακτήρα και πριμοδότηση των συλλογικών δράσεων στον αγροτικό τομέα

Διεκδικούμε:
• ουσιαστική και με κάθε τρόπο ενίσχυση της κτηνοτροφίας, ελαιοκομίας, αλιείας, δασοπονίας, των καλλιεργειών με έμφαση την βιοποικιλότητα, την διάσωση, αναπαραγωγή και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων και ποικιλιών, στην ποιότητα και τα παραδοσιακά προϊόντα, στην βιολογική γεωργία.
• προτεραιότητα στην απαράμιλλη και διαχρονική αξία του φυσικού πλούτου και την τεχνογνωσία αιώνων.

προτείνουμε συνέργεια μέτρων στην αγροτική πολιτική

• Αναδιαρθρώσεις, προώθηση για τοπικά προϊόντα προέλευσης και ποιότητας
• Δωρεάν πιστοποίηση για βιολογικές ή ολοκληρωμένες καλλιέργειες
• Αναζήτηση –δημιουργία τοπικών περιφερειακών αγορών π.χ. σε Δομοκό, Κωπαΐδα, Στυλίδα
• Ενίσχυση συνεταιρισμών και ομάδων για καθετοποιημένη παραγωγή, διακίνηση, προώθηση
• Εφαρμογή προγραμμάτων αειφορικής γεωργίας και εξοικονόμησης υδατικών πόρων, ενέργειας, αγροχημικών κλπ
• Προώθηση αναδασμών, παράλληλων έργων (αποστραγγιστικά, οδοποιία κλπ), κλειστά –αυτοματοποιημένα αρδευτικά συστήματα, έργα διαχείρισης υδάτων
• Χρήσεις γης για διασφάλιση της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας, ως μη ανανεώσιμου πόρου
διαβάστε περισσότερα σ' αυτό το άρθρο...