Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Το αλβανικό δικαστήριο σταματά το φράγμα στον Vjosa/Αώος

Το αλβανικό δικαστήριο σταματά το φράγμα στον Vjosa/Αώος
Επιτυχία για τη διατήρηση της φύσης και για τους κατοίκους που επηρεάζονται. Οι δικαστές του Διοικητικού Δικαστηρίου αποφάνθηκαν υπέρ του τελευταίου μεγάλου άγριου ποταμού της Ευρώπης

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

Τίρανα, 3 Μαΐου 2017

Μεγάλη νίκη για την προστασία του τελευταίου μεγάλου άγριου ποταμού της Ευρώπης, του Vjosa/Αώου στην Αλβανία! Χθες το απόγευμα, οι δικαστές του Αλβανικού Διοικητικού Δικαστηρίου στα Τίρανα ανακοίνωσαν την απόφασή τους κατά της κατασκευής του σχεδιαζόμενου υδροηλεκτρικού σταθμού Poçem: προς το παρόν, το φράγμα δεν πρέπει να κατασκευαστεί. Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, η βάση της άδειας κατασκευής - δηλαδή η εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΕΠΕ) καθώς και η διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης - ήταν
εξαιρετικά ανεπαρκής.

Ο Vjosa είναι ο τελευταίος μεγάλος άγριος ποταμός στην Ευρώπη, έξω από τη Ρωσία. Η αλβανική κυβέρνηση ανέθεσε σε μια τουρκική εταιρεία την κατασκευή ενός μεγάλου φράγματος. Οι οργανώσεις EcoAlbania, Riverwatch και EuroNatur, μαζί με 38 κατοίκους, υπέβαλαν αγωγή κατά του έργου αυτού. Vladimir Meçi, δικηγόρος των ενάγοντων: «Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για την προστασία του Vjosa και μια πολλά υποσχόμενη ημέρα για το κράτος δικαίου στη χώρα μας. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι που επηρεάζονται και οι ΜΚΟ μπορούν πραγματικά να αναμένουν ότι οι ανησυχίες τους ακούγονται και εξετάζονται πραγματικά στα αλβανικά δικαστήρια».
Η υπόθεση Vjosa ήταν η πρώτη περιβαλλοντική δίκη στην Αλβανία. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και η τουρκική κατασκευαστική εταιρεία έχουν προθεσμία 15 ημερών για να προσφύγουν. Μια απόφαση δευτέρου βαθμού μπορεί να αναμένεται μέχρι το Σεπτέμβριο/Οκτώβριο του 2017. "Είμαστε εξαιρετικά ευχαριστημένοι από αυτή την απόφαση. Αυτή είναι μια νίκη στο πρώτο στάδιο, τουλάχιστον. Αν χρειαστεί, θα πάμε αυτή την υπόθεση μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο για να σώσουμε τον τελευταίο μεγάλο ποταμό της Ευρώπης ", λέει ο Ulrich Eichelmann, συντονιστής της εκστρατείας" Save the Blue Heart of Europe "στο Riverwatch.

Οι λόγοι αυτής της αγωγής ήταν η ανεπαρκής ΜΠΕ καθώς και η έλλειψη κατάλληλης δημόσιας διαβούλευσης των κατοίκων που επηρεάστηκαν. Και οι δύο διαδικασίες απαιτούνται από το αλβανικό δίκαιο για σχέδια αυτού του είδους. Ωστόσο, η αίτησή τους ήταν φάρσα. Για την ΜΠΕ που ανατέθηκε από τους αιτούντες και εγκρίθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, δεν διεξήχθη καμία επιτόπια εξέταση, δεν διεξήχθησαν στοιχεία σχετικά με την εμφάνιση ειδών ή προβλεπόμενων επιπτώσεων στα υπόγεια ύδατα και το 60% του κειμένου απλώς αντιγράφηκε από άλλες μελέτες και επομένως όχι από την συγκεκριμένη περιοχή.
Ομοίως, η διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης ήταν εντελώς αμφίβολη: πράγματι, πραγματοποιήθηκε η απαιτούμενη διαβούλευση, αλλά χωρίς την πληγείσα κοινότητα - απλά δεν προσκλήθηκαν. Αντ' αυτού, 20 υπάλληλοι του δήμου Fier - μια πόλη 80 χιλιόμετρα μακριά από το Poçem που δεν βρίσκεται καν στο Vjosa - άκουγαν τις ανακοινώσεις των αιτούντων.

Εντούτοις, τα αντίστοιχα υπουργεία της Αλβανίας είχαν αποδεχθεί την αίτηση και χορήγησαν άδεια κατασκευής. Οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ και οι κάτοικοι υπέβαλαν την καταγγελία κατά της διαδικασίας αυτής και το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάνθηκε σήμερα υπέρ τους.

"Αυτή η απόφαση δείχνει τη σημασία της καταπολέμησης των αμφισβητούμενων έργων υδροηλεκτρικής ενέργειας σε νομικό επίπεδο - όχι μόνο στην Αλβανία αλλά σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων. Πολλά - αν όχι τα περισσότερα - από τα 2700 προβαλλόμενα υδροηλεκτρικά σχέδια στα Βαλκάνια έρχονται σε αντίθεση με την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Θα προετοιμάσουμε περαιτέρω νομικές ενέργειες κατά του έργου που θεωρούμε παράνομες ", σηματοδοτεί ο Διευθύνων Σύμβουλος της EuroNatur, Γκάμπριελ Σβαντερέρ.

Γενικές πληροφορίες
Το Vjosa/Αώος είναι ο τελευταίος μεγάλος άγριος ποταμός στην Ευρώπη εκτός Ρωσίας. Εντελώς ανεμπόδιστη, περνάει από απρόσιτα φαράγγια και τμήματα με τεράστιες χαλίκιες όχθες και νησιά στην πορεία της σχεδόν 270 χιλιομέτρων από τα Όρη της Πίνδου μέχρι την Αδριατική Θάλασσα. Η αλβανική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Edi Rama σκόπευε να έχει μια τουρκική εταιρεία να κατασκευάσει ένα έργο υδροηλεκτρικής ενέργειας στο οικολογικά πιο πολύτιμο τμήμα της Vjosa.

Η εκστρατεία " Save the Blue Heart of Europe " στοχεύει στην προστασία των πιο πολύτιμων ποταμών στα Βαλκάνια. Η εκστρατεία συντονίζεται από τις ΜΚΟ Riverwatch και EuroNatur και πραγματοποιείται από κοινού με οργανισμούς-εταίρους στις βαλκανικές χώρες.

Επαφές
Vladimir Meçi - Δικηγόροςstudiomeci@yahoo.com +355 696012800
Cornelia Wieser -
Ποταμός: cornelia.wieser@riverwatch.eu +43 650 4544784
Christian Stielow - EuroNatur: 
christian.stielow@euronatur.org + 49 7732 92 72-15

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου